Friday, 29 May 2015

PANDAN CUPCAKES








This week i have tried to bake pandan coconut cupcakes ( I am so Asian inspired)
Personally I love the sweet fragrant of pandan and I find pandan and coconut milk to be a match made in heaven.
I have been wanting to make a pandan cake for a while now bu fresh pandan leaves are not always available - that's why i use pantan paste.

Ingredients :

For cupcakes: 
  • 200gm flour
  • a little bit salt
  • 1 pc baking powder
  • 100 gm  grated coconut
  • 150 ml milk
  • 1 tsp pandan flavour
  • 125 gm butter
  • 120 gm sugar
  • 2 eggs
  • 1/2 tsp - cream of tartar ( or just a little bit citric acid) 
For frosting: 

  • 1 cup butter softened
  • powdered sugar 3,5 cup
  • coconut milk - 150 ml
  • vanille sugar - 1 pc

Preparation:
  1. Beat 2 egg whites, 50 gm sugar and citric acid until stiff enough to defy gravity when overturned, but still has droopy peaks. 
  2. Beat butter and sugar until pale and fluffy, put in egg yolks 
  3. Combine milk with pandan paste.
  4.  Mix flour and backing powder, salt and fold into butter mixture, alternate with milk. 
  5. Put in grated coconut, mix.
  6. Put beaten egg whites into batter and fold.
  7. Pour batter evenly onto prepared pans and bake for 30 minutes or until skewer inserted comes out clean (180 deg)
  8. For frosting - in a bowl combine butter, sugar and coconut milk. Beat till blended. Add the coconut milk and vanilla and beat for an additional 3 to 5 minutes or until smooth and creamy.




Пандан это натуральный краситель и ароматизатор, который широко используется в Азии и конечно же, я обратила не него внимание и решила попробовать что-то с ним сотворить. Листья пандана придают еде особенный аромат, а главное, необычный цвет. В планах у меня попробовать их и в других рецептах,пока у меня для вас капкейки, или просто кексы :)
Пандан вы можете приобрести в любом китайском/азиатском супермаркете, либо свежие листья, либо экстракт, как у меня. 

Ингридиенты :


Для капкейков:

  • 200 г. муки
  • щепотка соли
  • пачка разрыхлителя
  • 100 г. измельченного кокоса
  • 150 мл молока
  • 1 чайная ложка экстра пандана
  • 125 г. масла
  • 120 г. сахара
  • 2 яйца
  • 1/2 чайной ложки винного камня (можно заменить на лимонную кислоту)
Для крема:
  • 1 чашка размягченного масла
  • 3,5 чашки сахарной пудры
  • 150 мл кокосового молока
  • 1 пачка ванильного сахара

Процесс приготовления:

  1. взбить 2 белка, 50 грамм пудры и лимонную кислоту до пиков
  2. взбить масло и сахар, добавить желтки
  3. смешать молоко и пандан пасту в отдельной посуде
  4. смешать муку, соль  и разрыхлитель, смешать с молоком и маслом
  5. добавить какосовую стружку
  6. вмешать взбитые белки, подворачивая
  7. выпекать около 30 минут, или, проверять готовность палочкой
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...