This week i have tried to bake pandan coconut cupcakes ( I am so Asian inspired)
Personally I love the sweet fragrant of pandan and I find pandan and coconut milk to be a match made in heaven.
I have been wanting to make a pandan cake for a while now bu fresh pandan leaves are not always available - that's why i use pantan paste.
Ingredients :
For cupcakes:
- 200gm flour
- a little bit salt
- 1 pc baking powder
- 100 gm grated coconut
- 150 ml milk
- 1 tsp pandan flavour
- 125 gm butter
- 120 gm sugar
- 2 eggs
- 1/2 tsp - cream of tartar ( or just a little bit citric acid)
For frosting:
- 1 cup butter softened
- powdered sugar 3,5 cup
- coconut milk - 150 ml
- vanille sugar - 1 pc
Preparation:
- Beat 2 egg whites, 50 gm sugar and citric acid until stiff enough to defy gravity when overturned, but still has droopy peaks.
- Beat butter and sugar until pale and fluffy, put in egg yolks
- Combine milk with pandan paste.
- Mix flour and backing powder, salt and fold into butter mixture, alternate with milk.
- Put in grated coconut, mix.
- Put beaten egg whites into batter and fold.
- Pour batter evenly onto prepared pans and bake for 30 minutes or until skewer inserted comes out clean (180 deg)
- For frosting - in a bowl combine butter, sugar and coconut milk. Beat till blended. Add the coconut milk and vanilla and beat for an additional 3 to 5 minutes or until smooth and creamy.
Пандан это натуральный краситель и ароматизатор, который широко используется в Азии и конечно же, я обратила не него внимание и решила попробовать что-то с ним сотворить. Листья пандана придают еде особенный аромат, а главное, необычный цвет. В планах у меня попробовать их и в других рецептах,пока у меня для вас капкейки, или просто кексы :)
Пандан вы можете приобрести в любом китайском/азиатском супермаркете, либо свежие листья, либо экстракт, как у меня.
Ингридиенты :
Для капкейков:
- 200 г. муки
- щепотка соли
- пачка разрыхлителя
- 100 г. измельченного кокоса
- 150 мл молока
- 1 чайная ложка экстра пандана
- 125 г. масла
- 120 г. сахара
- 2 яйца
- 1/2 чайной ложки винного камня (можно заменить на лимонную кислоту)
Для крема:
- 1 чашка размягченного масла
- 3,5 чашки сахарной пудры
- 150 мл кокосового молока
- 1 пачка ванильного сахара
Процесс приготовления:
- взбить 2 белка, 50 грамм пудры и лимонную кислоту до пиков
- взбить масло и сахар, добавить желтки
- смешать молоко и пандан пасту в отдельной посуде
- смешать муку, соль и разрыхлитель, смешать с молоком и маслом
- добавить какосовую стружку
- вмешать взбитые белки, подворачивая
- выпекать около 30 минут, или, проверять готовность палочкой
No comments :
Post a Comment